lustrumfeest
  • Nederlands
  • English

Aan den Lijve

Een driedelige lezingenreeks naar aanleiding van de medische vragen die bij de RUG zijn ingediend: lichamelijke ongemakken, aandoeningen waar men zich voor schaamt, chronische of juist kortdurende ziekten en veroudering.

Lastige Lijven

Een avond over ongemakken die niet ernstig, maar wel erg vervelend kunnen zijn.
Woensdag 21 mei 2014 | 20.00 - 21.30 uur | Drents Museum, Brink 1, Assen

Prof.dr. Marian Verkerk, hoogleraar in de zorgethiek aan de RUG, geeft een college over verschillende aandoeningen die niet zozeer ernstig zijn, maar wel een grote impact kunnen hebben op iemands sociale leven. Waarom schaam je je voor het ene wel en vindt je wat anders niet gênant?
Jeanet Klijntunte, huisarts en daarnaast betrokken bij de huisartsenopleiding in het Universitair Medisch Centrum Groningen, besteed aandacht aan de moeilijkheid van schaamte en het onderwerp psoriasis en het bijbehorende krabben.
Dr. Janny Dekker, huisarts en daarnaast universiteit docent aan de RUG, komt vertellen over incontinentie en de daarbij behorende ongemakken en bijkomende gêne.

Haperende Lijven

Een avond over chronische aandoeningen als allergieën en astma.
Maandag 26 mei 2014 | 20.00 -21.30 uur | UMCG, Groningen

Dr. Hanneke Oude Elberink, internist-allergoloog aan het UMCG en verbonden aan het Groninger Research Institute on Asthma and COPD (GUIDE), spreekt over allergieën die de longen treffen, zoals hooikoorts.
Prof. dr. Gerard Koppelman, kinderarts-pulmonoloog aan het UMCG, adjunct hoogleraar kinderlongziekten aan de RUG en betrokken bij GUIDE, geeft een lezing over astma en de ontwikkeling hiervan vanaf de kindertijd tot aan volwassenheid.

Verouderende Lijven

We worden steeds ouder en willen natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van onze oude dag, maar hoe kunnen we dat nou het beste doen?
Donderdag 12 juni 2014 | 20.00 - 21.30 uur | MCL, Leeuwarden

Prof.dr. Eddy van der Zee, hoogleraar neurobiologie aan de RUG, geeft een college over het verouderde brein en besteedt aandacht aan de plaats die ouderen innemen in onze cultuur.
Dr. Cornelis van der Hooft, klinisch geriater aan het Medisch Centrum Leeuwarden, vertelt over de toenemende medicatie waarmee ouderen te maken krijgen. Er wordt aandacht besteed aan de bijwerkingen, de interacties en de gevolgen van deze toenemende medicatie, zoals het steeds ouder worden van de bevolking.